Tekstiilikoneita rikkoneet luddiitit ovat monille historiankirjojen marginaaleista tuttuja hahmoja. Useimmiten tämä vastarinta esitetään kehityksenvastaisena, mutta toiminnan todelliset syyt ovat pelottavan ajankohtaisia. Jos tekoälykehitys jatkuu nykyisillä linjoillaan, on edessä jälleen huonompia työoloja, ympäristöongelmia ja kasvavia varallisuuseroja.
Historian oravanpyörä
Teollinen vallankumous mullisti tekstiilityöntekijöiden arjen ja teki tehtaiden omistajista satumaisen rikkaita. Kutomiseen ei enää tarvittu ammattitaitoa, joten tehtaat voitiin täyttää epäinhimillisissä olosuhteissa työskentelevillä työläisillä. Samalla massatuotanto antoi alkusysäyksen esimerkiksi ilmastonmuutokselle.
1800-luvun luddiittien toiminnan ytimessä olikin työläisten elinolosuhteita heikentävien kehityskulkujen vastustaminen. Uudet teknologiat kyllä toivotettiin tervetulleiksi, mutta palkkojen laskua, pidempiä työpäiviä ja arvostuksen laskua ei.
Tekoälyvallankumous on valitettavasti noudattanut samankaltaisia linjoja. Mielekkäitä työtehtäviä on korvattu tai pyritään korvaamaan tietokoneilla, varallisuus valuu teknomiljardööreille ja ympäristö kärsii energiaa ahmivien koneiden takia. Suurimpana erona tuntuukin olevan se, että vastarinta kehitykselle on jäänyt tällä vuosituhannella mitättömäksi.
Kone tekee työsi paremmin tai ainakin halvemmalla
Koska työskentelen itse markkinoinnin parissa, olen nähnyt paraatipaikalta, miten tekoäly korvaa ihmistyötä. Mainoskuvia ja -tekstejä tehdään yhä enemmän AI-avusteisesti ja jopa osa asiakaspalvelusta ulkoistetaan roboteille. Työntekijöille asia myydään väitteellä, että koneet vain hoitavat tylsät rutiinit ja ihmiset saavat edelleen tehdä mielekkäät työt.
Valitettavasti mikään tosiasia ei tue tätä työnantajien ja teknoyläluokan selittelyä. Olemme jo käytännössä nähneet, miten ihan mielekkäistä hommista on irtisanottu ihmisiä koneiden tieltä. Lisäksi monissa tilanteissa asiantuntijat on käytännössä alennettu tarkastamaan tekoälyn tuotoksia ja korjaamaan niistä pahimmat virheet.
Jo nyt tapahtuneiden irtisanomisten ja työtehtävämuutosten seuraavalla tasolla odottavat yhä suuremmat työttömyysprosentit ja pienemmät palkat. Hyödyt tästä tehostuksesta käärivät osakkeenomistajat. Haitat maksaa yhteiskunta.
Luovuuden tuho ja keskinkertaisuuden nousu
Nykyiset tekoälymallit on koulutettu valtavalla määrällä luovilta ihmisiltä varastettua materiaalia. Yhtiöiden uhreina on ollut muun muassa kirjoittajia, kuvataiteilijoita, muusikkoja ja näyttelijöitä. Tämän (yhä jatkuvan) ryöstön jälkeen tietokoneet tunkevatkin maailmaan hämmästyttävän määrän korkeintaan keskinkertaisia kulttuurituotteita.
Lohdutuksen sanoiksi on tarjoiltu esimerkiksi sitä, että oikealle luovuudelle on tulevaisuudessa yhä enemmän tilausta. Lisäksi AI-puolestapuhujat puhuvat kauniisti luovan työn avaamisesta laajemmille joukoille ja taiteilijoiden ideoinnin helpottumisesta.
On tietenkin totta, että tekoälyä on mahdollista käyttää luovassa prosessissa vastuullisesti esimerkiksi inspiraation välineenä. Valitettavasti käytäntö ei puhu mitenkään tämän argumentin puolesta. Luovat tekijät pikemminkin ohitetaan, kun ihmiset ”tekevät itse ja säästävät”. Olen usein seissyt monttu auki, kun tosiuskovaiset esittelevät AI-(t)ulosteitaan.
Ihminen on perusluonteeltaan mukavuudenhaluinen ja hiukan pihi. Siksi tekoälyn tekemät ”kulttuurituotteet” riittävät niin monille. Todellisen luovuuden arvostaminen vertautuu kuuluisaan televisiomieltymyskyselyyn: kaikki ilmoittavat rakastavansa erityisesti luonto-ohjelmia ja uutisia, koska niistä pitämällä voi osoittaa muille olevansa fiksu. Oikeasti katsotaan Temppareita.
Hassuttelu on ympäristöä tärkeämpää
Tekoälyn ympäristövaikutuksista on puhuttu vieläkin aivan liian vähän. AI vaatii toimiakseen käsittämättömät määrät energiaa, jonka tuottaminen ei ole mitenkään kestävällä pohjalla. Esimerkiksi Elon Musk on jopa rakentanut uusia saastuttavia kaasuvoimalaitoksia tuottaakseen sähköä oletettavasti ”anti-woke” tekoälylleen.
Eräs AI-huuman pelottavimmista piirteistä ovatkin piiloon jäävät ympäristövaikutukset. Kun miljoonat länsimaiset ihmiset säveltävät hassuja tekoälylauluja tai kirjoittelevat AI-hääpuheita, ei ilmastonmuutos paljoa vaakakupissa paina. Yksilön vastuu on tietenkin rajallinen, mutta yhteisölliset rajat energian tuhlaamiseen olisivat kiistatta paikallaan.
Utopistisia mahdollisuuksia
Kunnon synkistelyn jälkeen pitää uhrata muutama sana myös positiivisille AI-mahdollisuuksille. Jos energiaongelmat ratkaistaan ja suuryritysten dominanssi lopetetaan, voi tekoäly olla askel kohti Pontus Purokurun lanseeraamaa ”täysin automatisoitua avaruusluksushomokommunismia”. Tie on kuitenkin pitkä ja kivinen.
Tuottavuutta on saatu monilla aloilla parannettua tekoälyn avulla. Samoin tylsimpiä rutiinitöitä on voitu poistaa. Odotankin innokkaasti, että nämä parannukset näkyisivät vihdoin esimerkiksi lyhyempinä työaikoina samalla palkalla. Vaikka kirjoitan tämän pienellä sarkasmilla, toivon ihan oikeasti, että esimerkiksi ammattiyhdistyliike tähän tarttuisi.
Luovan työn tekijöiltä tekoälyn asettama haaste vaatii aitoa taistelutahtoa. Vain vähän värikynää käyttääkseni nyt alkaa olla viimeinen hetki, jolloin uusluddiittien on aika kokoontua. Tällä kertaa koneita ei tarvitse hajottaa, mutta painostuksen on oltava kovaa. Niin taiteilijat kuin me markkinaehtoista luovuutta harjoittavat ansaitsemme leipämme.
Tekoälykaaoksen kesytyksessä myös valtioilla ja valtioiden välisessä yhteistyössä on suurta potentiaalia. Esimerkiksi Euroopan unionissa on vihdoin ryhdytty pistämään digijättejä kuriin, mutta paljon on vielä tekemättä. Tekoäly vaatii tiukkaa säätelyä, jonka avulla siitä voidaan vielä saada hyödyllinen työkalu. Esimerkiksi AI:ta hyödyntäville yrityksille on täysin mahdollista asettaa erilaisia velvoitteita vaikkapa ihmistyövoiman käytön suhteen.