Vladimir Putin on rikollinen diktaattori, Israel toteuttaa kansanmurhaa ja sotateollisuus takoo ennätysvoittoja. Kukaan ei kuitenkaan käske Suomea toimimaan militarismin mallioppilaana.
Jatkuvasti toisteltu viisaus kuuluu, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti Euroopan suhteen sotaan, armeijaan ja puolustukseen yhdessä yössä. Suomessakin tapahtui muutos, mutta historiamme ja maantieteemme takia uudet tuulet puhaltavat tänne aivan erityisen kiihkomielisiä asenteita.
Viimeisen parin vuoden aikana Suomen on vallannut jonkinlainen militarismimania tai sotahimokkuus, joka ylittää kaikki sopivaisuuden rajat. Media ruokkii vimmaisesti erilaisia uhkakuvia, haastattelee sotilaita sotilaiden perään ja mehustelee räjähdyksillä kuin 80-luvun toimintaelokuva. Sosiaalisessa mediassa taas kukkii vanha kunnon muukalaisvastaisuus ja väkivaltafantasiointi.
Samaan aikaan monet poliitikot ovat haistaneet veren. Tappaviin aseisiin käytettävä budjetti on muuttunut rajattomaksi ja jokainen toisinajattelija on putinisti-stalinisti-kommunisti-woke. Ihmisten pelon saattelemana yhä röyhkeämmät avaukset ovat tulleet arkipäiväisiksi ja kansainväliset sopimukset muuttuneet vessapaperiksi. Rajalaki ja Ottawan sopimuksesta irtautuminen on näille tahoille vasta alkusoittoa.
Vasemmistolaiselle, siviilipalvelusmiehelle ja erilaiseen rauhantyöhön pitkään osallistuneelle tilanne on tuskastuttava. Jo Suomen päätös liittyä Natoon tuntui kyseenalaiselta, etenkin monotonisen keskusteluilmapiirin vuoksi. Mutta kansa puhui, juna meni ja asiasta marmattaminen olisi pilville huutamista. On keskityttävä siihen, mihin vielä voi nykyisessä Nato-Suomessa vaikuttaa.
Ydinsotaan ohjukset sojottaen
Kuluvan syksyn tärkeimpiä rauhanpoliittisia kysymyksiä ovat ehdottomasti olleet Suomen suhde Naton ydinaseisiin, Ottawan sopimus sekä puolustushankintojen eettiset kysymykset. Näistä jokaiseen voidaan vielä vaikuttaa ennen kuin on liian myöhäistä.
Suomi osallistui lokakuussa lentokoneet ojossa Naton vuotuisiin ydinsotaharjoituksiin, mutta päätös tästä tehtiin pienen piirin kesken. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä teki asiasta erinomaisen kannanoton, mutta muuten maailmanlopun harjoittelu sujui ilmeisen leppoisissa merkeissä.
Tulevina vuosina Nato-politiikkaa ja etenkin ydinasepolitiikkaa tulisi käsitellä mahdollisimman avoimesti. Ydinaseharjoitukset saati sitten ydinaseiden kauttakulku tai maahamme sijoittaminen ovat niin suuria kysymyksiä, että kansalaiskeskustelua tarvitaan ennennäkemättömiä määriä. Tähän voi luonnollisesti jokainen suomalainen vaikuttaa vähintään vaatimalla omalta kansanedustajaltaan toimintaa asian suhteen.
Lähdetääs pojjaat siviilejä silpomaan
Viime aikainen maamiinamangunta on ollut erityisen järkyttävää, sillä Ottawan sopimus on omassa epätäydellisyydessäänkin erittäin tärkeä saavutus maailmanlaajuisen aseistariisunnan saralta. Jos Suomi sopimuksesta irtautuu, osoittaa se kiistattomasti ”arvopohjaisen realismin” ytimen: millään arvoilla ei ole mitään väliä tiukan paikan tullen. Noh, ehkä paineessa ei sitten synnykään timantteja, vaan muuta materiaa.
Miinakysymyksessä rauhanliikkeellä ja rauhasta välittävillä poliitikoilla on näytön paikka. Jos (ja luultavasti kun) kysymys saapuu eduskunnan käsiteltäväksi, vaaditaan mahdollisimman suurta ja näkyvää toimintaa Ottawan sopimuksessa pysymisen puolesta. Suomea voi ja pitää voida puolustaa ilman siviilien silpomista.
Pohjaton asebudjetti
Puolustushankinnat, aseostot ja armeijalle uhrattava budjetti on listallani viimeisenä, sillä ne ovat asiakokonaisuuksina hyvin laajoja. Pienillä pintaraapaisuillakin päästään jo pitkälle. Suomessa käytetään tällä hetkellä ja tullaan tulevaisuudessa käyttämään posketon määrä rahaa erilaisiin murhavälineisiin. Näitä nykyajan astaloita myös ostetaan vähän sieltä sun täältä, sillä pienten ihmisoikeusrikkomusten ei haluta haittaavan kaupankäyntiä. Valtion budjettia pällisteltäessä nykylukemat ja tavoitteet ovat mykistäviä.
Ensi vuonna sotimiseen varaudutaan 6,5 miljardin euron voimalla ja menopaineet ovat vain kasvussa. Lähitulevaisuudessa aseisiin ja sotilaisiin syydetäänkin luultavasti enemmän rahaa kuin vaikkapa koulutukseen. Tämän pitäisi herättää vähän maltillisemmissakin rauhanlietsojissa kammotusta.
Enemmän puhetta, vähemmän aseita
Maata pitää voida puolustaa, mutta aseilla on mahdotonta rakentaa hyvinvointia. Jatkuvasti paisuva puolustusbudjetti on kirjaimellisesti pois jostain muualta, kun leikkauksista hurmaantunut oikeistomme pistää hulinaksi. Näitä ylilyöntejä voidaan torjua vain kaikkien rauhaa rakastavien suomalaisten yhteistyöllä.
Ihan vain asioiden esillä pitäminen saattaa versoa yllättäviä tuloksia. Uskon rehellisesti, että tavallinen ihminen asettaa toimivan terveydenhuollon ja sosiaaliturvan Israelista ostettavan ohjusjärjestelmän edelle. Samalla on hyvä pitää mielessä, että esimerkiksi Ukrainan tukemisen kannatus on varmasti suurempaa maassa, joka pitää omista kansalaisistaankin huolen*.
Tämä kirjoitus syntyi soittolistan säestyksellä, ota kuunteluun
täältä.
*Olen aivan täysin Ukrainan tukemisen takana, mutta pelkään, että leikkauspolitiikka yhdistettynä sotabudjetointiin tulee potkaisemaan maatamme jossain vaiheessa lujaa takapuoleen.