Maailmasta tuskin löytää kylän, kauppalan tai kaupungin keskustaa, jossa ei jonkinlaisia järjestyshäiriöitä ole. Nuoruuden törttöilyjä mahtuu jokaiseen pitäjään ja alkoholia tarjoilevat kuppilat aiheuttavat väistämättä lieveilmiöitä. Sietokynnyksen korkeus taas vaihtelee ajan ja paikan mukaan.
Raisiossa jonkinlainen sietokynnys on selvästi ylittynyt, osittain syystäkin. Vandalismia ja vahingontekoja on voinut nähdä ihan omin silmin, nuorisoporukan uhoilu tuntuu nahoissa ja jopa väkivaltaisia ryöstöjä on mitä ilmeisimmin tapahtunut. Ovatko reaktiot kohtuullisia ja toimenpiteet optimaalisia onkin sitten ihan eri kysymys.
Nykyaika kohtaa ysärin skinivalkoisen Raision
Etenkin perussuomalaiset ovat pitäneet poliittisessa keskustelussa esillä jonkinlaisia ”maahanmuuttajien katujengejä”, jotka ovat suurin syy turvattomuuteen. Lisäksi häiriökäyttäytymisen syiksi on kaivettu somekeskustelijoiden osalta monia muitakin vanhoja tuttuja, kuten huumeongelma ja nuorison rappio.
Olen itse asunut lapsuuteni ja teini-ikäni tässä samassa kylässä. 90-luvulla Raision keskustan uhkakuvat vaikuttivat varsin samanlaisilta kuin tänäkin päivänä, maahanmuuttopuhetta lukuun ottamatta. Pahimpia öykkäreitä olivat paikalliset natsiporukat, joilta sai turpaansa esimerkiksi siksi, että olkalaukku oli ”homo”. Koska anniskelupaikkoja oli huomattavasti enemmän, riitti myös kännitoilailuja isommalla mitalla.
Keskusta-alueella on siis ollut jo monta vuosikymmentä kähinää, rähinää ja ähinää. Kenties suurin ero vanhoihin aikoihin onkin siinä, että sosiaalinen media levittää kauhutarinoita tehokkaammin. Nuorison rappiota taas eivät tue tilastot, kuten esimerkiksi
kriminologi Matti Näsi kertoo. Maahanmuuttajien vetäminen jokaiseen asiaan on taas sen verran perussuomalaista, että naurattaisi jos ei itkettäisi.
Kyttäämistä, kyyläämistä ja kyykyttämistä
Raision keskustan turvattomuutta (tai ihmisten tunnetta siitä) on ruvettu jo kaupungin toimesta taltuttamaan. Suurimmat panokset on pistetty kameravalvontaan ja vartioihin, sivulauseen verran myös nuorisotyöhön. Samaan aikaan on kuulunut vaatimuksia vieläkin kattavammasta kontrollista.
Monet päättäjistä tuntuvat ajattelevan, että kyttäämistä lisäämällä saadaan keskusta rauhalliseksi ja nuoriso pois joron jäljiltä. Itse suhtaudun asiaan äärimmäisellä skeptisyydellä. Kyylämäärän kasvaessa kasvaa myös kokonaisten ryhmien syyttäminen yksittäisten pönttöpäiden tekemisistä.
Pahimmillaan nämä toimenpiteet johtavat vain suurempaan vastakkainasetteluun ja epäluottamukseen. En ole vielä 41-vuotiaana unohtanut, millaista nuorena hippipunkkarina joutua epäillyksi aivan kaikesta: turhauttavaa ja yhteiskuntaluottamusta rapauttavaa. Sitä en halua yhdellekään nykynuorelle (ah, kuinka keski-ikäistä päästä sanomaan näin).
Levitetäänkö kädet? Vähätelläänkö ongelmia?
Haluan tehdä selväksi, että yksikin ryöstö, pahoinpitely tai tuhotyö on liikaa. Raisionkin keskustassa pitää voida liikkua turvallisuutta tuntien. Realisti minussa sanoo, että kaikkia häiriöitä ei ikinä voida kitkeä, mutta meillä on olemassa keinot huomattavaan karsimiseen – ne vain menevät jo nyt toteutettuja huomattavasti pidemmälle:
1. Raisiossa tulisi pistää huomattavasti enemmän resursseja nuorisotyöhön, nuorison tiloihin ja nuorisolle tarjottaviin palveluihin. Parasta tietenkin olisi, jos nuoret saisivat itse vaikuttaa siihen, mitä heille tarjotaan. Ennaltaehkäisy on aina huomattavasti edullisempaa kuin ongelmien jälkihoito.
2. Kaupungin keskustaa tulisi elävöittää ja tehdä viihtyisämmäksi jo ennen suurremonttia, mahdollisimman matalan kynnyksen toteutuksilla. Ideoita varmasti riittää aina katutaiteesta maksuttomiin tapahtumiin. Olennaista on, että ihminen haluaa pitää viihtyisän ympäristön itselleen jatkossakin viihtyisänä.
3. Haavoittuvassa asemassa olevat ryhmät tulee huomioida nykyistä paremmin. Tarvitsemme ratkaisuja päihdeongelmiin, työtä rasismia vastaan ja kaikkien kaupungin yhteisöllisyyttä tukevia ratkaisuja. Kun toimimme yhteisönä, haluavat ihmiset myös tehokkaammin omaa yhteisöään varjella.
4. Epäilyttävien nuorten valokuvien postaileminen someen on vastenmielistä (ja laillisen rajamailla). Kiinnitetään siis enemmän ihan oikeassa elämässä huomiota kanssaraisiolaisiimme. Ei välttämättä tarvita mitään ”koko kylä kasvattaa” -jeesustelua, mutta terve annos arkijärkeä kanssakäymisessä tekee hyvää. Näin jokainen kaupunkilainen voi olla osa ongelman ratkaisua.