Lähes syntyperäisenä raisiolaisena olen saattanut kerran jos toisenkin kuulla pahantahtoista panettelua kotiseudustani. En ehkä itsekään vielä parikymppisenä osannut sisäistää kaikkia Raision riemuja, mutta nyt on tullut korkea aika ottaa kynttilä pois vakan alta. Tässäpä siis kunnon kehukasa!
Erinomaisuus lähtee jo esihistoriasta
Kuten varmasti monet tietävät, Raision erinomaisuus asuinpaikkana oli jo kirjoitustaidottomien kantaisiemme tiedossa. Arkeologiset löydyt kertovat ilosanomaa paikkakunnasta, jonka jokisuistossa viihdyttiin jo viikinkiaikana. Keskiajalla sitten jo päästiin ihan kirkonkirjoihin.
Raision historiallisuudella on ihan oikeastikin merkitystä. Kotiseuturakkautta on helpompi rakentaa paikassa, jossa perinteet ja tarinat elävät. Käytännössä näitä traditioita on hyödynnetty hymyilyttävän oivallisesti esimerkiksi Raision teatterin näytelmissä.
Historiasta (tai oikeammin kuvitellusta sellaisesta) haluan kuitenkin erityisesti nostaa esille Kantelettaresta tunnetun legendan Killistä ja Nallista. Mikään ei voi olla suurempi markkinointivalttikortti kaupungille kuin muotoaan muuttavat velhojättiläiset. Etenkin, jos haluamme asukkaiksi lisää fiksuja roolipeli- ja fantasiaintoilijoita.
Huomattavasti leppoisampaa arkea
Lapsuuteni ja teini-ikäni Raisio oli varttuvalle ihmistaimelle lamaa ja skinejä lukuun ottamatta ihan mukiinmenevä mesta. Paluumuutto Turusta aikuisiällä kuitenkin läväytti todellisuuden suoraan päin pläsiä. Raisiossa kaikki toimi ja toimii huomattavasti paremmin kuin viereisessä kylässä.
Esimerkiksi kaupunkilaisille tarjotut palvelut ovat olleet saatavilla pääosin ongelmitta ja erinomainen kirjasto on pitänyt mielen virkeänä. Mutta mikä tärkeintä, täällä on jatkuvasti tuntunut siltä, että kaupunki kehittyy asukkaita kuunnellen ja kaikki huomioiden.
Turun pormestarit rakentelevat kymmenillä miljoonilla siltoja ja parkkihalleja, mutta meillä panostukset on pistetty välittömämpiin ja kaikkia hyödyttäviin hankkeisiin. Esimerkeiksi käyvät vaikkapa Playa del Raisio ja Raision harrastamisen malli.
Kasvua ja terve pohja taloudelle
Kun tutkiskelee Turun ympäristökuntien talouslukuja, huomaa nopeasti, että Raisiolla on homma hallussa. Teollisuus ja palvelut luovat tukevan pohjan taloudelliselle menestykselle ja Myllyn vetovoima on kiistaton. Joukkoliikenteen yhä kehittyessä povaan positiivisen kasvun jatkuvan.
Yksi minulle mieluisimmista Raisio-talouden piirteistä on monimuotoisuus. Emme ole vain yhden suuren teollisuusyrityksen armoilla, vaan toimeliaisuutta riittää muuallakin. Luonnollisesti aina on tilaa parantaa – itse toivon, että tulevaisuudessa kotikaupunkiini houkutellaan enemmän esimerkiksi asiantuntijatyötä tekeviä sekä freelancereita.
Valoisa tulevaisuus tulevaisuuden toivoille
Raisiossa eletään tällä hetkellä suurten investointien aikaa. E18-hanke, koulurakentaminen, keskustan uudistaminen ja lukuisat muut panostukset tekevät kotikaupungistani vieläkin paremman. Tämän positiivisen pöhinän kruunaa se, että suurin osa uudistuksista tukee tulevien sukupolvien hyvinvointia. Investointien myönteiset vaikutukset myös luultavasti kestävät vuosikymmenten ajan.
Haluan nostaa esille myös ensipuraisuni kaupungin päätöksenteon liepeillä. Keskusteluni tämän hetken päättäjien kanssa ovat olleet pääosin erittäin rakentavia ja yhteistyötä painottavia – poliittisista erimielisyyksistä huolimatta. Jos päätöksentekokulttuuri pystytään säilyttämään positiivisena tulevaisuudessakin, on päätösten laatu turvattu.
Jokaisessa paratiisissa on tietenkin käärmeensä…
Äkkimakean positiivisuuden päätteeksi haluan ihan muina kuntavaaliehdokkaana nostaa muutamia kehityskohteita, jotka varmistavat Raision paratiisiolosuhteet jatkossakin. Pitäähän meidän huolehtia, että ikävästi uhkaavat käärmeet siirrettään vahingoittamatta oikeille asuinseuduilleen:
1. Leikkauspolitiikalle ei tule antaa pikkusormea, sillä porvari vie aina koko käden!
2. Rasistiselle, syrjivälle ja kulttuurisotia lietsovalle politiikalle nollatoleranssi!
3. Lisäpanostuksia koulutukseen – ryhmäkoot mahdollisimman pieniksi!
4. Tasa-arvoa ja luontoa kunnioittavaa rakentamista – lähiluonto kunniaan!
5. Työntekijöitä ja ammatinharjoittajia suosivaa politiikkaa – hyvää työtä kaikille!